Lediga jobb Vd

Just nu finns de 459 lediga jobb Vd som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Vd

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Vd publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad gör en VD?

En verkställande direktör är företagets ansikte utåt. Vd:s ansvar är att genomföra och rapportera frågeställningar från styrelsen. Enligt aktiebolagslagen har vd:n ansvaret för den dagliga förvaltningen av bolagets angelägenheter. Du har ett stort ansvar för företagets ekonomi men har också ett personligt och juridiskt ansvar. Man skulle förenklat kunna säga att vad företaget ska göra är en styrelsefråga medan hur det ska göras är en fråga för vd:n.

Vem passar som VD?

För att bli en bra vd är du en flexibel person van att ta stort ansvar. Du har god ekonomisk kunskap och är en van ledare och kan ta snabba beslut när det behövs. Som vd har du en ytterst god samarbetsförmåga. Du har vana av kommunikationsarbete, vilket är viktigt i din roll som företagets talesperson. Även om det finns en PR-avdelning är det oftast du som förväntas uttala dig i media när det rör viktiga frågor. Du har goda exekutiva förmågor och vet när det krävs ett tydligt ledarskap. Du ska leverera och följa affärsplanen. Du bör ha eller kunna skaffa dig de verktyg och kunskaper du behöver för att bli en framgångsrik vd.

Vilka arbetsuppgifter kan en VD ha?

Att vara vd innebär att man har både strategiska och operativa arbetsuppgifter. Exempel på uppgifter är produktutveckling, marknadsföring och produktion. En vd agerar rådgivare och finns tillgänglig som kompetensstöd till övriga inom företaget som behöver stöttning och guidning. Som verkställande direktör kan några uppgifter vara att utveckla organisationen och verksamheten med strategiska och finansiella målsättningar och fatta rätt beslut är här avgörande för att bolaget ska nå ett lyckat resultat.

Vilken utbildning krävs för att bli verkställande direktör?

För att arbeta som vd på ett företag efterfrågas inte sällan flera års arbetslivserfarenhet. Men det finns inget krav på eftergymnasial utbildning även om det är vanligt att verkställande direktörer har studerat till civilingenjör, statsvetare eller civilekonom. Även andra utbildningar kan gynna en vd-karriär beroende på företaget. Om du är intresserad av att bygga på en befintlig utbildning finns det kompletta vd-program för dig som vill stärka dina kunskaper inför jobbet som vd. Undantaget är om du själv skulle starta ett företag. Då kanske du eller du tillsammans med dina vänner och medgrundare utser en verkställande direktör.

Vad heter VD på engelska?

I Storbritannien kallas en vd för managing director eller som det heter förkortat - MD. I USA kallas motsvarande funktion för CEO, chief executive officer vilket är en förkortning som vi allt oftare ser i Sverige, både i annonser och i media. Den amerikanska termen CEO användas även inom vissa delar av näringslivet i svenska språket.

Vilka skyldigheter har en VD?

Ledningsgruppens arbete är en vd:s ansvar. Enligt aktiebolagslagen så svarar bolaget självt för bolagets skulder. Men det kan uppstå en situation när vd:n själv kan få ett personligt betalningsansvar. Till exempel om bolaget inte betalar in arbetsgivaravgifter eller betalar inkomstskatt och förseningsavgifter uppstår, då kan styrelsen och vd bli personligt ansvariga för notan. Ett annat exempel är brott mot miljöbalken. Inför början av varje nytt räkenskapsår upprättar vd:n ett förslag till affärsplan och årsbudget. Företagets verkställande direktör ska också vidta åtgärder som behövs för att bolagets bokföring ska skötas enligt svensk lag.

Var hittar jag lediga VD-jobb?

Det finns flera rekryteringssajter på nätet som visar vilka lediga vd-tjänster som finns tillgängliga på marknaden. Fundera på vilken bransch du är mest intresserad av och kontakta firman som anställer direkt för att höra om din profil matchar deras efterfrågan. En utmärkt plats för att hitta lediga jobb som verkställande direktör, vd, i byggbranschen är branschstegen som du besöker nu. Vi hjälper dig att hitta jobbet du söker inom bygg, industri och transport. Du kan även starta en bevakning som hjälper dig att upptäcka jobben som senast blivit utlysta på marknaden.

Hur mycket lön får man som VD?

Den genomsnittliga lönen för en vd är varierande beroende på vilken bransch man jobbar inom i näringslivet. Vad du tjänar kan variera beroende på ålder, erfarenhet och flera andra faktorer som är viktiga att ha med i beräkningen innan en lön sätts. Medianlönen ligger på 89 500 kronor i månaden och mest pengar tjänar vd:ar inom industrin. Hos de 10 procent som tjänar minst pengar ligger lönen som högst på 53 000 kronor i månaden. (Källa: Svenskt Näringsliv, notera att underlaget utgörs av vd:ar i företag anslutna till Svenskt Näringsliv)

Kan en VD också vara styrelseledamot?

Om det ska finnas en verkställande direktör i företaget är det vanligtvis styrelsen som bestämmer vem som ska vara vd. Ofta blir det en styrelseledamot som får uppdraget. Om en verkställande direktör inte är styrelseledamot sedan innan eller styrelsesuppleant kallas den lösningen för att företaget har en ”extern verkställande direktör”.

Hur många kvinnliga vd:s finns det i Sverige?

Är du kvinna och vill nå företagets topp? Kanske drömmer du om att bli vd? Då kan det vara inspirerande att höra att 2021 var antalet kvinnor som är vd för ett svenskt börsnoterat bolag rekordmånga. Kvinnor på vd-posten hade ökat från 35 till 43 stycken. Men än så länge är det en lång väg kvar tills kvinnorna kommer ikapp männen. Totalt utgör kvinnliga vd:s 12% av börsens alla vd:ar enligt affärsvärlden. Här följer några exempel på kända kvinnliga vd:s Carina Åkerström, Vd, Handelsbanken, Allison Kirkby, VD, Telia Company och Helena Stjernholm, Vd, Industrivärden.

Exempel på några kända svenska manliga VD:s. Börje Ekholm, vd Ericsson, Ola Rollén, vd Hexagon, Sebastian Siemiatkowski, Klarna Bank, ”tändstickskungen” Ivar Kreuger, PG Gyllenhammar, Volvo och Daniel Ek, Spotify.

Hur blir man en framgångsrik VD?

För att bli en lyckad VD ska du på ett föredömligt vis ansvara för strategisk och taktisk planering och lyckas stärka varumärket på kort och lång sikt. När det uppstår oväntade hinder och problem tar du täten och leder företaget tillsammans med styrelsen tills ni hittar lösningen. Du uppskattar sociala kontakter och trivs med att stå i rampljuset, även när det blåser. Din viktigaste roll är att representera företaget utåt på ett föredömligt vis.

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.