Arkitekt

Arkitekt

Vad kul att just du hittade hit som är intresserad av yrket arkitekt! Kanske vill du veta mer om vad detta arbete innebär och är nyfiken på lönen, utbildningen och vilka utmaningar som finns? Vi på Branschstegen finns här för att guida dig genom informationen och ge dig svar på de viktigaste frågorna och hos oss hittar du enkelt de mest intressanta och spännande utmaningarna inom arkitektbranschen. 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning för denna yrkesgrupp

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.

Du ansöker enkelt med ditt CV och personliga brev via vår rekryteringssida och om några dagar kanske drömjobbet är ditt! Här listas tusentals jobb om dagen och sidan uppdateras hela tiden. Ifall man håller en jämn och stadig takt i sitt sökande och får iväg några ansökningar varje dag, så är det eftertraktade arkitektjobbet snart i din hand.

En annat sätt är att söka genom personliga kontakter och att nätverka. Rekryteringsträffar och alla former av sociala event med potentiella arbetsgivare på plats är alltid smart att gå på. Ju fler desto bättre och ju mer kontakter du har, desto mer blir du omtalad och lättare Headhuntad. Kanske blir ett företag intresserade av dig och din erfarenhet när du presenterar dig på nästa jobb-event?

Arkitektlön 

Yrkesverksamma arkitekter i Sverige idag ligger på ett lönespann, mellan 32,000 kr upp till 51 000 kronor i månaden och där 32 000 kronor ofta är en ingångslön. Medellönen ligger på runt 44 700 kronor.

Mycket talar för att medellönen är på väg upp och hela branschen med fackförbund arbetar för det. Ett sätt att höja sin lön markant är att gå in i rollen som chef. Då kan lönen gå upp mot 75,000 kr i månaden. Den privata sektorn tenderar att betala mer än den kommunala.

Många arbetar idag på privata arkitekt- eller konsultföretag. De kan också arbeta inom byggnads- och fastighetsbolag eller driva eget företag. Medelåldern för arkitekter i Sverige idag är 36,9 år och den mest frekventa yrkeserfarenheten ligger på 9,8 år.

Arkitektur handlar om allt mänskligt byggande och formgivande av miljön runt omkring oss. En viktig uppgift för arkitekter är att skapa hållbara livsmiljöer i en tid där vi måste minska vår miljöpåverkan och anpassa våra samhällen efter en växande befolkning och ett förändrat klimat. 

Ett annat ord för arkitekt kan vara byggnadskonstnär och du arbetar primärt med en utveckling av framtidens samhälle, där du använder konstnärliga, strukturella och tekniska färdigheter för att formge interiörer, byggnader, städer och landskap. 

Arkitektutbildning

Arkitekter utbildas vid de tekniska högskolorna och där utbildningstiden är fem år vid heltidsstudier. Efter tre år finns möjlighet att avlägga en kandidatexamen. En del av platserna bokas för sökande som har gjort Arkitektprovet. Provet bedöms av en jurygrupp bestående av arkitekter/lärare från de fyra anordnande lärosätena, Chalmers tekniska Högskola, Lunds universitet, KTH samt Umeå universitet. 

Jurymedlemmarna tittar gemensamt på hur uppgifterna lösts ur olika bestämda synvinklar. Det finns olika vägar att läsa om arkitektur. 

Man kan välja att läsa de traditionella femåriga programmen i Sverige eller läsa ett kandidatprogram i Arkitektur i London men även ta enstaka kurser, exempelvis i Madrid, Spanien. Valen är många. 

Efter utbildningen kan man välja att arbeta som traditionell arkitekt eller planeringsarkitekt, landskapsarkitekt, inredningsarkitekt, byggarkitekt, trädgårdsarkitekt och byggnadsarkitekt Man kan även arbeta som slottsarkitekt, då är man med vid renoveringar vid slottsbyggnader.

Utmaningar 

En byggnadskonstnär kan ibland stöta på utmaningar. Exempelvis en inredningsarkitekt kan fortfarande idag, ha en utmaning, att få privatpersoner att vilja betala för professionell inredningshjälp i större utsträckning. 

Även om privatpersoner är uppdaterade och medvetna och själva tar kontakten finns det ändå en stor rädsla i att ta hjälp. Privatpersoner vill ofta ha mycket hjälp av en inredningsarkitekt men är samtidigt inte beredda på att betala de timmar som aktivt lagts ner. 

Om byggarkitekten inte har en vision, utan bara praktisk kunskap om designkrav och begränsningar i exempelvis byggbranschen, kan man förvänta sig ett anständigt och säkert resultat. Om den arkitektoniska visionen finns där, och det i stället saknas en förståelse för kundens behov, och kunskap om grundläggande teknik och ekonomiska faktorer, blir slutresultatet fortfarande inte bra. 

Därför kan man konstatera att om någon av delarna saknas kan det leda till att kunden väljer en annan lösning eller så kanske arkitekten tappar kontrollen och någon annan i projektet tar över designprocessen, till exempel ingenjörer och entreprenörer. 

Det är därför av vikt att byggarkitekten hittar en balans, mellan en vision, praktisk kunskap och medvetenhet om designkrav, samtidigt en inspirerande ton i sitt arbete och ett slutresultat som bjuder på innovation och design som varar i många år framöver. Då har arkitekten lyckats och kunden blir nöjd!


Publicerad av Marcus Rosenholm, 2020-12-17, kl 13:56

Senast uppdaterad 2021-03-01, kl 13:55