Serviceelektriker

Serviceelektriker

Serviceelktriker

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning för denna yrkesgrupp

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.

Det är många som är intresserade av el och teknik och skulle vilja jobba med det professionellt. Har man också en massa servicekänsla i sig, kan man enkelt arbeta som serviceelektriker. Som servicearbetare inom el är du ute hos kund och träffar nya människor varje dag, vilket gör jobbet socialt och varierande i varje minut. Serviceelktriker arbetar hos privatpersoner, fastighetsägare och industrier. På stora installationsföretag kan man vara specialiserad inom ett område. Arbetar man i ett mindre installationsföretag har man vanligtvis bredare arbetsuppgifter där installation av datanät, TV-anläggningar och liknande kan ingå.

Händighet och noggrannhet är bra egenskaper för en servicearbetare inom el liksom att ha normalt färgseende. Ett stort säkerthetstänk är extremt viktigt att ha, olyckor på arbetsplatsen kan leda till mycket allvarliga skador. Fördelarna med jobbet kan vara all frihet och den utmanande problemlösningen som alltid kommer med, när man arbetar som servicemontör inom el. Jobbet är väldigt varierande, för man vet aldrig vad som kommer att hända under dagen. Men det är också det som gör det så roligt!

Kanske vill du lära dig mer om vad arbetet som serviceelektriker innebär och undrar om lönen, utbildningen och vad arbetet innebär? Vi på Branschstegen kommer att guida dig genom all information och ge svar på de viktigaste frågorna, så att du kan ta nästa steg mot att bli en servicemontör inom el. 

Arbetsuppgifter

Serviceelktriker jobbar främst med felsökning och reparation och installation av elektriska anläggningar. De kan även göra mindre installationer av olika slag. Det kan handla om kabeldragning, montage av el-centraler eller installation av vitvaror, värmepumpar och solpaneler. Som underlag har serviceelektrikern alltid ritningar och beskrivningar som hjälper denne på vägen och i arbetet. För att hitta felet som ska rättas till, vid felsökning, använder man olika mätinstrument. När felet är hittat, så måste servicereparatören inom el hitta en lösning för att reparera felet eller kanske koppla om med kablarna på något annat sätt, tills felet är löst. 

Kunderna kan vara privatpersoner, kontor eller industrier. Man kan jobba på större projekt som kan ta lite längre tid, exempelvis ombyggnaden av ett kontorskomplex, men också åka iväg på akuta eller inplanerade uppdrag under dagen. Man kan exempelvis få kundorder från sin projektledare om att koppla in ett extra telefonjack på ett kontor, svetsa fiber, dra stora strömkablar eller stå i en Skylift och koppla in övervakningskameror, några meter upp på en husvägg. Arbetet kan också innebära att man kopplar in en tvättmaskin i en lägenhet. Serviceelktriker åker ofta ut ensamma till sina kunder. Och servicejobben sker ofta under en kortare tid och kan vara mindre i omfattning än exempelvis installationsarbeten.

Utbildning

På gymnasiet kan man läsa El- och energi-programmet och komplettera detta med en teknisk påbyggnad under tre terminer - med inriktning El. På gymnasiet läser man på El- och energiprogrammet. Motsvarande utbildningsalternativ kan även finnas inom Komvux. Vidareutbildningar för elektriker finns även inom Yrkeshögskolan. B-körkort kan krävas för att få anställning.

Bland annat finns utbildningen Industri och Serviceelktriker, via Astar, som är ett Yrkesvux/Program via Komvux. Då läser du 68 veckor totalt och där utbildningen är studiemedelsberättigad. För att få begränsad behörighet som serviceelektriker behöver du efter grundutbildningen vara anställd 1 600 timmar som lärling på ett företag samt ha godkända betyg i Svenska 1(alt. Svenska som andra språk 1), Matematik 1 och Engelska 5. 

Hur går denna utbildning till? 

Man får träna på det man lär sig via böcker och praktiska övningar. Man använder också en digital läroplattform ELITS för vissa uppgifter. Man gör även praktik på en arbetsplats – APU på minst 8 veckor – och får då knyta kontakter som kan leda till jobb. När man är klar med utbildningen får man betyg i samtliga kurser och ett diplom som bevisar personens yrkeskunskaper. Diplomet kommer också ha ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

Lön 

Dessutom så spelar det roll, som inom alla andra yrken, hur lång erfarenhet du har, vilken firma du tillhör, om du jobbar inom privat- eller offentlig sektor, vart i Sverige du bor samt hur gammal du är då lönen ska sättas. 

Men den genomsnittliga lönen för en servicemontör inom el ligger på 33,300 kronor brutto i månaden. Det innebär en ökning på ungefär 10 000 kr de senaste 15 åren. Privat sektor tjänar i regel 2 procent mer än offentlig sektor. 

Inom elektrikeryrket så använder man sig av något som kallas lärlingssystemet vilket ger trygghet, ökat kunskap och bättre förståelse för hanteringen av exempelvis starkström. Ej att förglömma är att elreparatör är ett farligt yrke och att gå bredvid en mer erfaren yrkesman ger helt enkelt bättre vanor och en bredare kunskap för framtiden. Vilket också kommer gynna ens karriär. Naturligtvis så tjänar man inte lika bra under tiden man går som lärling men efter några års arbete kommer man upp i riktigt bra pengar. 

Första perioden: 0 – 720 timmar- lärlingslön 13 715 kronor/månad

Andra perioden: 721 – 1600 timmar – lärlingslön 15 883 kronor/månad

Lön som första-års el-montör och under certifieringen: 17 184 kronor/månad.

Framtid 

Jobbet som serviceelektriker är brett och du kan arbeta både hos stora installationsföretag eller driva eget. Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden efter utbildade industri- och serviceelektriker. Sverige står inför en spännande tid där framförallt byggande av bostäder boomar och exploderar. Och arbetet måste göras. Detta gäller i storstadsregionerna primärt, men också i stort sett över hela landet, så finns nybyggnationer och där behövs det skickliga elektriker. Dessutom så ska man inte underskatta det faktum att vi hela tiden hittar nya lösningar inom energi och IT; områden som verkligen kräver kompetens och kunskap om exempelvis smarta elnät. Framtiden för servicemontörer inom el ser ljus ut och är du intresserad av att börja jobba, sök närmaste utbildning idag!


Publicerad av Marcus Rosenholm, 2021-02-24, kl 10:35

Senast uppdaterad 2021-03-01, kl 14:06