Projektledare Bygg & Fastighet

Projektledare Bygg

+ Skapa jobbevakning för denna yrkesgrupp
Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.
Det byggs som aldrig förr i Sverige och byggbranschen är en blommande bransch som hela tiden eftersträvar att finna duktig, utbildad och driven personal. Man behöver människor inom alla led inom byggbranschen, men en efterfrågad kompetens på byggarbetsplatser just nu är projektledaren inom Bygg. Det är han eller hon som styr projektet med ett kreativt, koordinerande och omväxlande arbete där hen som nyckelperson har överblick över en hela byggprocessen. Det finns flera olika arbetstitlar inom byggprojektledaryrket, bland annat projektansvarig eller byggarbetsledare.
Vi på Branschstegen är experter inom just byggbranschen, då vårt systerbolag Branschaktuellt Uppdatera dig med de senaste nyheterna inom bygg, infrastruktur, energi och industri och skriver om intressanta bostadsprojekt, bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i ett växande Sverige.
Kanske vill du veta mer om vad projektledare inom bygg innebär och är nyfiken på lönen, utbildningen och vad arbetet innebär? Vi på Branschstegen kommer att guida dig genom informationen och ge svar på de viktigaste frågorna, om du är intresserad att bli en byggprojektledare.
Vad gör en byggprojektledare?
Byggprojektledaren arbetar tätt tillsammans med beställaren av byggprojektet, (en simhall skall byggas) men även med totalentreprenören, alltså han eller hon som är ansvarig för hela projektet. Totalentreprenören anställer i sin tur underentreprenörer, som exempelvis fixar med vattenledningar, lägger golv i bassängerna och arbetar med inglasningen av simhallen. Alla dessa människor arbetar tillsammans i vad som kallas ett byggprojekt. Ofta finns en arkitekt inblandad också. Och här spelar bygg-koordinatorn en otroligt viktig roll, där du kan jobba med både nyproduktion och ombyggnation.
Då många företag inom fastighetsbranschen själva leder och driver nyproduktions- och ombyggnadsprojekt behövs det fler byggprojektledare till branschen för att fylla kompetensbehovet. Arbetet är omväxlande, varierande, stimulerande och socialt och du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter samt att man får möjlighet till både kreativitet och innovation i yrkesvalet.
Projektledaren inom bygg har koll på allt från tidsplanering, säkerhet och kvalitet till miljölagstiftning och installationssamordning. Denne ansvarar också för att bygget genomförs på ett sätt som säkerställer att de tekniska driftsystemen i fastigheten optimeras. Man arbetar problemlösande och ser hur små detaljer tillsammans skapar en fungerande helhet. Byggprojektledaren planerar det dagliga arbetet varje dag och fungerar som stöd till platschefen och ger stöd och input vilket för arbetsprojektet framåt. Som byggprojektledare hjälper du till i utvecklingen och byggandet av framtida och hållbara samhällen. Som byggsamordnare kan man arbeta både på företag som driver totalentreprenader och hos underentreprenörer.
Utbildning
Inom Yrkeshögskolan finns många olika utbildningar som leder till ett arbete som byggprojektledare. Där kan du bland annat gå en 2-årig utbildning till byggnadsingenjör. I utbildningen ingår LIA (lärande i arbete) som ger dig chansen att få erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning, vilket är supertoppen tycker vi!
Även högskolor och universitet inom Sverige har utbildningar som leder till att du kan jobba som projektledare inom bygg.
På gymnasiet rekommenderas Bygg- och anläggningsprogrammet eller Teknikprogrammet.
Det finns också kortare kurser att ta, exempelvis ”Diplomerad Byggprojektledare” från Stf, kursen är på tio dagar.
Även andra, kortare kurser finns, exempelvis diplomerad Byggprojektledare via BFAB. Kursen är till för dig som jobbat något år i byggbranschen och eller är på väg in i rollen som projektledare.
Det finns också kortare och intensivare kurser som du senare kan ta, där du kan effektivisera ditt arbete som Projektledare inom bygg. Dessa är ofta utförda av företag inom branschen, bland annat SBR Byggingenjörerna har kursen ”Vill du utveckla dig som projektledare?” Kursen hålls i fyra dagar.
Det finns många vägar in branschen, men har du exempelvis jobbat som projektledare inom ett annat området, men vill testa på något nytt och utmanande, är detta rätt yrke för dig. Notera också att om du har erfarenhet inom bygg- och anläggningsprojekt är detta rätt nästa steg att ta.
Lön
Medellönen för byggprojektledare är 41 300 kronor brutto. Detta är ett medelsnitt för samtliga utbildningar. Skulle du exempelvis ha gått en gymnasial utbildning för byggarbetsledare kan lönen hoppa upp till 43 800 kronor brutto. Har du en eftergymnasial utbildning mindre än 3 år, så ligger lönen på 42 200 kronor.
Om man ser på lönestatistiken baserat på sektor, ligger landstingssektorn högst, på 44 900 kronor brutto medan kommunal och privat sektor delar andra plats. Fast i regel tjänar man ofta 20 procent mer inom privat sektor.
Utvecklingen av lönenivån, ser god ut, då byggbranschen hela tiden expanderar och växer. Är du duktig, kan du också bli headhuntad av de stora byggföretagen och då kan du också begära en mer konkurrenskraftig lön.
Framtidsutsikter
Det är ett eftertraktat jobb att vara projektledare inom bygg, men också ett jobb där man skriker om personal. Både de stora byggföretagen inom privat sektor, som i kommunala och landstingssektorn bygger stora byggprojekt hela tiden, där de behöver rätt person vid rodret, som kan styra skutan i mål. Många kriser kan passera, men byggbranschen står sig ofta och är det så att det gå bättre för en sektor, så gäller det att hålla utkik där, för att sedan kanske växla. All erfarenhet är bra erfarenhet och varje utmaning stärker dig som person. Har du genomfört ett byggprojekt där du håller, budget, tidsplanering, får alla entreprenörer, underentreprenörer och beställare att samverka, då är du den gyllen personen. Den som alla kommer att jaga till nästa projekt. Och kom också ihåg att knyta kontakter och håll dig uppdaterad om de senaste byggprojekten nära dig! I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling, samt att det finns kortare utbildningar att gå. Så varför tveka? Gå in och anmäl dig på närmaste utbildning och börja din resa mot att jobba som byggprojektledare idag!
Publicerad av Marcus Rosenholm, 2021-02-23, kl 09:27
Senast uppdaterad 2021-03-01, kl 14:04