Industrielektriker

Industrielektriker 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning för denna yrkesgrupp

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.

Ifall du arbetar som elektriker så finns det många inriktningar du kan välja. En av dem är industrielektriker. Som industrielmontör är du vanligtvis anställd på el-avdelningar inom industrin men du kan också vara anställd på ett elinstallationsföretag. Det finns båda möjligheter. Du arbetar oftast med underhåll och reparationer, el- och automatikutrustningar och kan även installera ny utrustning. Underhåll och felsökning av avancerad utrustning som styr olika processer inom industrin. Som indsutrielektriker kan du även installera och montera el- och automationsutrustning till exempel styr- och reglersystem.

Det är ett varierande och spännande arbete där du träffar nya människor varje dag och knyter värdefulla kontakter. Det är också ett yrke där du kan erbjudas stora utvecklingsmöjligheter och ett arbete i ombytliga miljöer. Som industrielreparatör kan du arbeta ute på fält hos slutkunderna som till största del är stora företag inom processindustrin. Dina arbetsuppgifter kommer att variera utifrån kundernas behov.

Bra egenskaper att ha med sig när man arbetar som industrielarbetare, att man är en handlingskraftig person, som är engagerad och van vid att ta egna initiativ. Man drivs av att hitta lösningar och för att göra det yttersta för att kunderna ska bli nöjda. Det är viktigt att alltid sätta säkerheten först och du skall vara en ansvarstagande person som både tänker på dig själv och personer runt omkring dig.

Är du nyfiken och vill veta mer om hur det är att arbeta som Industrielektriker, skall du fortsätta läsa, då vi på Branschstegen skall göra vårt yttersta för att berätta om all nyttig information, för dig som vill ta första steget mot att arbeta som industrielmontör. Kika gärna in våra lediga jobb på sidan, där du hittar de mest spännande uppdragen, nära dig!

Vad arbetar man med som industrielektriker? 

Några vanliga arbetsuppgifter för industrielektriker kan vara service, underhåll och idrifttagning av el- och automatikutrustningar. Du kan vara anställd i ett industriföretag eller i ett installation-/serviceföretag och utföra uppdrag ute på olika industrier, offentliga byggnader/anläggningar. Många företag behöver industrielarbetare för att dem underhåller och sköter företagens maskinparker. Industrielektrikern installerar och monterar elektrisk utrustning och kontrollerar, underhåller och reparerar el- och automatikutrustningar. Du kan arbeta med både hög- och lågspänning, ute på uppdrag, på olika industrier.

Hur utbildar man sig?                 

Du utbildas till elektrikerEl- och energiprogrammet inom gymnasieskolan – med inriktning mot elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör du oftast en lärlingstid som är ca 1 år. Då har du en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort din utbildning. Utbildningar med inriktning mot elinstallationsområdet finns också inom Yrkeshögskolan. Det finns även en rad olika utbildningsalternativ via Komvux, exempelvis Teknikutbildarna har en utbildning till industrielektriker. 

Även Nercia har en yrkesutbildning till industrielarbetare och de förkunskaper du måste ha för att få börja en yrkesutbildning är matematik och svenskakunskaper motsvarande nioårig grundskola (SFI C-nivå). För vissa utbildningar krävs också matematik samt engelska på gymnasienivå.

Teknikutbildarna i Norden har också en utbildning till indsutrielreparatör. Studietakten är på 50 % och du har möjlighet till CSN. Utbildningen till Indsutrielektriker kan också ses som en kompetensutveckling av redan utbildade installationselektriker som vill och behöver bredda sitt kompetensområde. Man kan arbeta parallellt med studierna och bestämmer själv studietakten. Utbildningens mål bygger på att deltagaren själv skall lära sig installera och montera el- och automationsutrustning samt service, underhåll och idrifttagning av el- och automatikutrustningar.

Vad tjänar en indsutrielektriker? 

Ingångslönen för en indsutrielektriker ligger på cirka på 25 000–26 000 kr. Något som givetvis påverkar lönenivån, är vilken stad och för vilket företag du arbetar, samt vad du besitter för kompetensnivå. Sedan när du har jobbat ett par år kan du gå upp på en medellön på 33 700 kronor. Lönen ligger ungefär lika mellan privat och offentlig sektor. 

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att industrielmontörer har mycket goda möjligheter till arbete det närmaste åren Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem års sikt bedöms möjligheterna till arbete fortsatt vara mycket goda. Detta också för att i Sverige finns det just nu brist på indsutrielektriker, så många elektriker, efterfrågas att utbilda sig vidare till industrielarbetare. Så runtom i Sverige förbereds det just nu för ännu mer utbildningsplatser, för att täcka upp det växande behovet. Sannolikt kan det också vara så att många industrielarbetare snart- eller har gått i pension och därför finns det ett gap. Går man exempelvis in och tittar på jobbsajter, finns det otroligt många tjänster ute till indsutrielektriker. Så vill du vara säker på att få ett jobb efter utbildning, i en bransch där de skriker efter kompetent och utbildad personal, samt tycker om att jobba med händerna, är extremt intresserad av el och teknik och sambandet mellan dessa? Tveka inte, sök närmaste utbildning till industrielreparatör nära dig idag! Är du redan elektriker? Ta steget och vidareutbilda dig! Och har du färdig examen men är intresserad av de hetaste jobben, kolla in vår karriärsida på branschstegen nu! Vi önskar dig stort lycka till! 


Publicerad av Marcus Rosenholm, 2021-02-25, kl 15:44

Senast uppdaterad 2021-02-25, kl 14:44