+ Skapa jobbevakning på denna sökning
Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.
Just nu finns de 1257 lediga jobb Plåtslagare som stämmer överens med din sökning.
Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Plåtslagare publiceras som stämmer överens med din sökning.
Som plåtslagare arbetar du både i verkstaden och ute på fältet. I verkstaden planerar och tillverkar du de delar som behövs till bygget och när du arbetar ute hos kund arbetar du mestadels med installation och montering. Om du utbildar dig till plåtslagare finns det goda möjligheter att söka lediga jobb efter studierna då plåtslagare är ett bristyrke.
Arbetsuppgifterna varierar beroende på om du söker lediga jobb som byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare. Byggnadsplåtslagare arbetar med att tillverka, montera, formge och behandla plåt till byggen, medan en ventilationsplåtslagare arbetar med tillverkning, montering och underhåll av ventilationsanläggningar.
När du söker lediga jobb krävs det av dig att du är noggrann och har god fysik då arbetet innebär tunga lyft. Du bör inte heller vara rädd för arbete på höga höjder. Du bör tycka om att arbeta självständigt, men inneha god samarbetsförmåga då du ofta arbetar i arbetsgrupper på större projekt. Att vara flexibel är till stor fördel då arbetet är mycket varierande och det kan förekomma arbete på annan ort. Det framgår närmare i annonsen när du söker lediga jobb vad du kommer göra på företaget du blir anställd hos.
Annonser innehållande lediga jobb kräver ibland att du innehar B-körkort, men det är inte alltid ett krav. Detsamma gäller om du har tidigare branscherfarenheter. Det är dock ett krav att du har ett yrkesbevis och det kan du erhålla på tre olika sätt, läs mer om dessa i nästa stycke.
Plåtslagare är ett bristyrke och det finns därför många olika initiativ för att främja att fler utbildar sig till detta och söker lediga jobb inom branschen. I huvudsak finns det tre olika sätt att bli plåtslagare på. Det vanligaste är att du tar en gymnasieexamen från byggprogrammet med inriktning på plåtslageri. Här får du varva teori med praktik under studietiden. Efter examen arbetar du sedan cirka 2,5 år som lärling på ett plåtslageri innan du erhåller ditt yrkesbevis. Ett annat alternativ är att söka lediga jobb på företag direkt och därigenom gå en kompletterande utbildning. Efter den kompletterande utbildningen kan du göra yrkesprovet, få din yrkesexamen och slutligen ditt yrkesbevis. Det tredje sättet att bli plåtslagare på är genom statliga initiativ via Arbetsförmedlingen eller Länsarbetsnämnden. Då genomgår du en arbetsmarknadsutbildning i 40 veckor som följs av en lärlingsperiod, innan du får göra slutprovet. Det är först när du klarat yrkesprovet som du får ditt yrkesbevis.
Genomsnittslönen är 28.100 kronor per månad (scb.se). Din lön varierar beroende på vilken utbildning och tidigare erfarenhet du har, men även vart du arbetar och vilka tider då ersättning även utgår för obekväma arbetstider eller arbete på annan ort. På Branschstegen kan du hitta lediga jobb som plåtslagare. Vi samlar över 10.000+ lediga jobb inom bygg, industri, energi och infrastruktur på samma ställe.
Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.