Lediga jobb Piloter

Just nu finns de 97 lediga jobb Piloter som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Piloter

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Piloter publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad innebär jobbet som pilot?

Som pilot arbetar du med att flyga helikopter eller flygplan i den privata eller offentliga sektorn. Lediga jobb inom den privata sektorn innebär exempelvis att du flyger kommersiella passagerarplan såsom charterresor, eller privatflyg innehållande gods. Lediga jobb inom den offentliga sektorn återfinns bland annat inom Försvarsmakten där du kan arbeta som stridspilot, transportpilot eller helikopterpilot.

Vilka arbetsuppgifter har en pilot? 

Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på den inriktning du väljer. En transportpilot kan exempelvis arbeta med att flyga personer eller material till svåråtkomliga platser, medan en pilot för passagerarplan arbetar med att flyga resenärer på arbets- eller nöjesresor. Inför alla flygresor tar du dock alltid fram en färdplan som används för att beräkna flygrutten.

Du ansvarar för att passagerare och gods flygs säkert till angiven destination och säkerställer att flygplanet är i fullgott skick innan avfärd. Detta innebär bland annat att du kontrollerar den tekniska utrustningen, alla instrument och övrig utrustning. Du behöver under flygfärden kommunicera med trafikledning, flygvärdar och passagerare för att säkerställa att flygningen går enligt plan.

Vem passar som pilot?

Som person bör du vara uppmärksam och noggrann då du är ansvarig för säkerheten både före och under flygresan. Du behöver vara stresstålig och kunna behålla fokus och beslutsförmåga även i akuta situationer. Du måste kunna kommunicera på engelska som är det officiella arbetsspråket och krav ställs även på att du ska kunna samarbeta och göra flera saker samtidigt med bibehållen kvalitét. Det är en stor fördel om du är tekniskt intresserad och har lätt för att lära dig regler eller läsa manualer.

Vilka krav finns det för att bli pilot?

När du söker lediga jobb måste du genomgå ett antal tester. Kraven på att bli pilot är höga vad gäller både din fysiska och mental hälsa. Många flygbolag anställer bara piloter som är 158-195 cm långa då utrustningen och kabinen är anpassad för personal i denna längd. Det finns även medicinska krav du måste uppfylla, exempelvis gällande synförmåga.

Vilken utbildning krävs för att bli pilot?

Även om det finns lediga jobb som pilot så är konkurrensen och kraven höga för att komma in på utbildningarna. Du kan utbilda dig till pilot på både yrkeshögskola och via fristående utbildningsanordnare. Längden på utbildningen varierar beroende på vilken typ av lediga jobb du tänkt söka efter studierna. Svensk Pilotutbildning har exempelvis en trafikflygarutbildning på 2,5 år, medan Försvarsmaktens stridspilotutbildning istället är cirka 6,5 år. Transportstyrelsen har ett antal krav på pilotutbildningarna för att man ska kunna arbeta som pilot. Det är därför bra att kolla så att den utbildning du väljer uppfyller dessa.

Hur mycket lön får man som pilot? 

Genomsnittslönen för en pilot är 74.900 kronor per månad. När du söker lediga jobb som pilot är det bra att efterfråga lönenivån då den kan variera mycket beroende på vilken tjänst och befattning du söker. Lönespannet för en pilottjänst går från 41.000 kronor till 100.000 kronor eller mer om man tjänstgör utomlands, arbetar obekväma arbetstider eller långa perioder i sträck. (scb.se)

Sök lediga jobb som pilot på Branschstegen. Vi samlar över 10.000+ lediga jobb inom bygg, industri, energi och infrastruktur på samma ställe.

 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.