Lediga jobb Flygledare

Just nu finns de 95 lediga jobb Flygledare som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Flygledare

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Flygledare publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad innebär jobbet som flygledare?

Som flygledare kan du arbeta både civilt och militärt där du ansvarar för att inkommande och avgående flygplan inte flyger för nära varandra eller kolliderar i luften. Du leder flygtrafik med stort miljö- och säkerhetstänk från flygtorn eller flygplats. Det finns i huvudsak tre olika typer av inriktningar på flygledare: områdeskontroll, terminalkontroll och flygplatskontroll. Områdeskontrollen arbetar med att läsa av information om flygplan på mycket hög höjd, medan terminalkontrollen är de som leder bort flygplanen från flygplatsen. Flygplatskontrollen har i huvudsak hand om säkerheten kring avgående och ankommande flygplan och landningsbanorna.

Vilka arbetsuppgifter har en flygledare? 

Arbetsuppgifterna består i huvudsak av att kommunicera med piloter som flyger till eller från flygplatsen, men även med markpersonal på så att landningsbanorna är lediga och tomma, då det är viktigt att kollisioner inte sker vid exempelvis landning. När du söker lediga jobb som flygledare i områdeskontrollen kan du förbereda dig på att en stor del av arbetet går ut på att följa flygtrafiken via radar. Detta görs för de flygplan som är för högt upp i luften för att mätas på annat sätt. Radarn ger dig uppgifter om flygplanets hastighet, vilken höjd det flyger på och vad för typ av flygplan det är.

 En annan viktigt uppgift som flygledare är att se till att trafikflödet genom flygplats och luftrum går smidigt till genom täta kontroller med flygpersonalen. Annonser innehållande lediga jobb som flygledare ställer ofta krav på högt säkerhetstänk och god kommunikationsförmåga då du har löpande kontakter med fordon i luften såväl som på marken, på daglig basis.

Vem passar som flygledare?

Som flygledare bör du vara uppmärksam och noggrann som person då du är ansvarig för säkerheten på landningsbanorna. Du behöver kunna behålla fokus och beslutsförmåga även i akuta situationer. De flesta lediga jobb inom flygledning kräver att du kan kommunicera på engelska då det är det officiella arbetsspråket. Det är en stor fördel om du är tekniskt intresserad och har lätt för att lära dig regler eller läsa manualer, då en stor del av arbetet sker enligt internationella lagar och bestämmelser. 

Vilka krav finns det för att bli flygledare?

När du söker lediga jobb måste du genomgå ett antal tester. Kraven är höga vad gäller både din fysiska och mental hälsa, där det finns ett antal medicinska krav du måste uppfylla, exempelvis gällande synförmåga och hörsel. 

Vilken utbildning krävs för att bli flygledare?

Du kan utbilda dig både inom det civila och inom försvaret. Inom det militära är utbildningen en kombination mellan flygledare och reservofficer. Längden på utbildningen varierar beroende på vilken typ av lediga jobb du tänkt söka efter studierna. Generellt varar utbildningen i cirka 2,5 år, varav ett år av dessa utgör en praktikperiod där du får testa på arbetet ute på fältet.

Hur mycket lön får man som flygledare?

När du söker lediga jobb som flygledare är genomsnittslönen för män 68.300 kronor per månad och motsvarande 75.400 kronor för kvinnor. Sök lediga jobb som flygledare på Branschstegen. Vi samlar över 10.000+ lediga jobb inom bygg, industri, energi och infrastruktur på samma ställe.

 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.