Lediga jobb Fastighetsdriftstekniker

Just nu finns de 2867 lediga jobb Fastighetsdriftstekniker som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Fastighetsdriftstekniker

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Fastighetsdriftstekniker publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad innebär jobbet som fastighetsdriftstekniker?

Som fastighetsdriftstekniker arbetar du med underhåll, skötsel och drift av de tekniska systemen i olika fastigheter. Du ser till att allt fungerar korrekt och underhålls löpande. Tekniken går snabbt framåt i samhället, vilket ger utrymme för kreativitet när det gäller effektivisering kring drift och energifrågor. Jobbet som fastighetsdriftstekniker är ett självständigt jobb som innebär mycket ensamarbete. Du träffar dock dagligen andra personer såsom som arbetskamrater och hyresgäster.

Vilka arbetsuppgifter har en fastighetsdriftstekniker?

Fastighetsdriftstekniker är en varierande yrkesroll där du sköter om och underhåller fastigheters tekniska system, som exempelvis säkerhetssystem, värme- och sanitetstekniska system och ventilationsystem. Du kan behöva göra felsökningar, reparationer och allmänt löpande underhåll. Arbetet sker antingen uifrån ett kontrollrum eller på plats i de olika fastigheterna där arbetet behöver utföras. Förutom felsökningar, reparationer och underhåll behöver du även utföra kostnadsberäkningar och analyser för att optimera energiåtgången i fastigheterna.

Vem passar som fastighetsdriftstekniker?

När du söker lediga jobb är det en fördel om du har ett intresse för teknik, IT och digitalisering då många arbetsuppgifter inkluderar ett eller flera av dessa områden. Du håller dagligen kontakter med andra människor, varför det är bra om du är serviceinriktad och har god samarbetsförmåga. Det förekommer mycket ensamarbete, så det är viktigt att du klarar av att jobba självständigt, noggrannt och kan lösa problem på egen hand.

Vad behöver man för utbildning för att bli fastighetsdriftstekniker?

Du kan gå en bra grundutbildning redan på gymnasienivå om du väljer VVS- och fastighetsprogrammet. Du kan även utbilda dig via yrkeshögskola till antingen fastighetstekniker eller drift- och fastighetstekniker. Båda utbildningarna varvar teori med praktik där du får prova på yrket, vilket underlättar när du sedan söker lediga jobb efter studierna. Utbildningarna finns på flera orter i Sverige och det finns därefter goda möjligheter att söka lediga jobb eller få anställning i både kommunal förvaltning eller offentlig och privat sektor. För att få yrkescertifiering som fastighetsdriftstekniker behöver du genomgå Fastighetsbranschens valideringsvertyg (FAVAL)

Hur mycket tjänar en fastighetsdriftstekniker?

En fastighetsdriftstekniker har en genomsnittslön på 29.400 kronor per månad enligt Yrkeskollen.se. Söker du lediga jobb inom den privata sektorn kan du förvänta dig en något högre lön än vid en anställning i den offentliga sektorn. Lönen varierar beroende på arbetsplats, utbildning och erfarenhet. Därför är det bra att efterfråga lönennivån hos de arbetsgivare som du söker lediga jobb hos.

Är det lätt att hitta lediga jobb som fastighetsdriftstekniker?

Det råder inga svårigheter att hitta lediga jobb, bland annat på grund av pensionsavgångar och samhällets tekniska utveckling idag. Landets kommuner är stora arbetsgivare där fastigheter som skolor, bibliotek, idrottshallar och gruppbostäder är vanliga arbetsplatser som erbjuds för den som vill söka lediga jobb som fastighetsdriftstekniker. Inom den privata sektorn finns det många privata bostadsbolag som anställer fastighetsdriftstekniker till att sköta om fastigheter och hyreshus. Du kan även hitta lediga jobb genom olika bemanningsföretag som anställer på projektbasis eller konsultbasis. Se och jämför lediga jobb som fastighetsdriftstekniker här på Branschstegen. Vi samlar över 10.000+ lediga jobb inom bygg, industri, energi och infrastruktur på samma ställe.

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.