Lediga jobb Chef Inköp

Just nu finns de 2208 lediga jobb Chef Inköp som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Chef Inköp

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Chef Inköp publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad gör en inköpschef?

Inköpschefens huvuduppgift är att ansvara för att inköp görs ansvarsfullt och på ett effektivt sätt. Som chef kan du även ha personalansvaret vilket innebär att leda och fördela arbetet, driva utvecklingssamtal samt ha lönesamtal med anställda. Du kan jobba med att ta fram och uppdatera företagets arbetsbeskrivningar. Du ansvarar för att inköpen sker på rätt sätt. De ekonomiska resultaten ska vara korrekta och följa budget. En viktig del i arbetet är att jobba med olika budgetförslag. Söker du ett ledigt jobb som inköpschef kan du se fram emot en varierad roll med utmaningar på både operativ och strategisk nivå.

Vilka kvalifikationer behöver en inköpschef ha?

Erfarenhet av personalansvar och ett moget ledarskap med god kommunikationsförmåga är något arbetsgivare vill se hos den som söker jobbet. Man ska ha en ömjuk inställning och ett inspirerande ledarskap. Du uppskattar att arbeta i en snabbrörlig och föränderlig miljö med snabba beslutsvägar. Du är utåtriktad, analytisk, strukturerad och noggrann. Flytande svenska och engelska krävs ofta i tjänsten.

Hur mycket tjänar en inköpschef?

År 2021 låg genomsnittslönen för en inköps-, logistik- och transportchef på 53 700 kronor för båda könen. Männen ligger något lägre på 53 500 kronor i månaden och kvinnor hade en genomsnittlig månadslön på 54 000 kronor. Siffrorna är hämtade från senaste statistiken från scb.se. Månadslönerna är baserade på belopp som betalas ut före skatt och är uppräknade till heltid.

Hur blir man en skicklig inköpschef?

För att bli framgångsrik i rollen som inköpschef är det bra om du som person trivs med att arbeta i ett högt tempo och leda en arbetsgrupp samt fatta både snabba och genomtänkta beslut. Det är essentiellt att du har en hög social kompetens och är ansvarsfull. Yrkesrollen ställer höga krav på ekonomisk kunskap. Du ska agera med ett tydligt affärsfokus och tänka långsiktigt med dina planer för företaget. Du ska vara med och driva företaget mot den gemensamma målbilden.  

Exempel på arbetsuppgifter en inköpschef kan ha

  • Planera, följa upp och styra inköpsavdelningens budget.
  • Leda utvecklingen av organisationens standardavtal och andra inköpsverktyg.
  • Ta del av utvecklingen av köpspecifikationer för utrustning, produkter och tjänster.
  • Sammanställa rapporter avseende marknadsförhållanden och materialkostnader.
  • Representera företaget i avtalsförhandlingar.
  • Säkerställa att inköpssystemet har hög tillgänglighet och funktionalitet.
  • Intervjua och anställa ny personal.


Vad kan vara en bra ingång till chefsjobbet?

För att nå en chefsposition är det sällan du kliver in i rollen utan någon som helst arbetslivserfarenhet. I det här fallet kan du söka dig till ett ledigt jobb som inköpare först för att bättra på ditt cv. Som inköpare genomför du inköp av varor och tjänster och är helt enkelt en sorts beställare. Specifikt vad yrkesrollen innebär kan variera från tjänst till tjänst men i rollen ingår att säkerställa leveranser, produktkvalitet och ha en dialog med kunder och leverantörer. En strategisk inköpare tar fram policys och tar fram strategier för verksamheten. Medan en taktisk inköpare upprättar avtal och arbetar med utveckling av leverantörer och ser till att verksamhetsflöden fungerar korrekt.

Vad betyder strategiskt inköpsarbete?

Att arbeta strategiskt med inköpsarbetet är att koppla ihop inköp och styrning mot organisationens mål, omvärld och leverantörsmarknad. Det bidrar till att på ett effektivt sätt uppfylla organisationens olika uppdrag och mål utifrån beslutade strategier. Det är viktigt att komma ihåg att ett framgångsrikt inköpsarbete sker i samspel mellan alla olika delar av organisationen. Strategiskt inköpsarbete omfattar specifika strategier för olika kategorier av det som köps in. 

Behöver jag gå en utbildning för att jobba som inköpare?

Inköpare finns i samtliga branscher. Att kombinera ditt ordinarie yrkeskunnande med inköpskompetens gör dig därför attraktivare på arbetsmarknaden. En utbildning i ekonomi från högskola eller universitet är en bra merit för att på sikt nå jobbet som inköpare och inköpschef. Ett exempel är Folkuniversitet Stockholm som erbjuder en kurs i diplomerad inköpare där utbildningens mål är att ge dig de kunskaper och de förmågor som behövs för att göra effektiva och affärsmässiga inköp inom näringslivssektorn. 

Vilka egenskaper efterfrågas i jobbannonser för inköpschefer?

Tidigare erfarenhet av inköpsarbete och stor förståelse för vad som driver försäljning är en bra merit att ha. Du har en nyckelroll i att forma strategier, samt har det övergripande ansvaret för företagets inköp. Som inköpschef ska du ha en vana att driva förhandlingar och samarbeta väl. Några andra viktigaste egenskaperna som efterfrågas är driven, analytisk och resultatinriktad. Självklart är du noggrann med allt du tar dig för. En annan kompetens som är viktig för goda samarbeten är att du är serviceinriktad och van att samarbeta med olika människor i olika situationer och miljöer. Du ser förbättringsmöjligheter och har ett intresse för att driva affärer framåt. Du följer upp, analyserar och hittar åtgärder för att nå ett optimalt resultat för företaget.

Hur blir man en bra chef?

Nyckeln till framgång kan vara så enkel som att försöka och sedan utvärdera och reflektera för att senare ta med dig lärdomarna och testa på nytt. För det kommer uppstå oväntade hinder och problem att lösa längs vägen. Något annat vore naivt att tro. Din viktiga uppgift som chef är att hålla huvet kallt, klara av att delegera när det blåser och måla upp en ny vägbeskrivning medan ni kör mot målet. Och när ni väl rott skeppet i hamn är det viktigt att alla i laget får känna sig delaktiga i vinsten. Det gör du genom att se och motivera varje individ i ditt team. Lyckas du med det då har du lyckats i din roll som arbetsledare chef.

Var hittar jag lediga jobb?

Det finns flera lämpliga rekryteringssidor för att hitta lediga jobb som inköpare och inköpschef. Vi rekommenderar branschstegen.se där du enkelt kan skapa en jobbevakning för att inte missa din chans till en spännande anställning. Men det finns fler vägar in på arbetsmarknaden. Bland annat kan du skicka en spontanansökan till företag du är intresserad av för framtida arbeten. Tänk igenom och skriv ner en kort intressant presentation innan du tar kontakt med företaget för att sälja in din kompetens och berätta vad du har att erbjuda. 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.