Lediga jobb Chef Arkitektur & ingenjör

Just nu finns de 276 lediga jobb Chef Arkitektur & ingenjör som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb för Chef Arkitektur & ingenjör

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb som Chef Arkitektur & ingenjör publiceras som stämmer överens med din sökning.


Vad gör en chefsarkitekt?

Som chef för arkitektavdelningen på ett företag är det du som styr skutan. Du har sista ordet gällande arkitektur och den tekniska lösningen. Arkitektchefens roll kan variera och titeln kan innebära en kul och skiftande roll beroende på var i landet du arbetar och vilket företag du arbetar på. Många arkitekter arbetar med byggnader men det finns också de som inriktar sig på inredning, utemiljö, planering, utredningar eller förvaltning. Det finns flera lämpliga rekryteringssidor för att hitta lediga jobb för arkitekter, bland annat här på branschstegen.se där du enkelt kan skapa en jobbevakning för att inte missa din chans till ett nytt spännande jobb.

Hur mycket tjänar en arkitekt?

En väg för att höja din lön är att gå in i rollen som chefsarkitekt. Chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet tjänar i genomsnitt 58 500 kronor, den summan gäller för båda könen och visar siffror från 2021-års statistik. Kvinnor tjänar i genomsnitt 56 000 kronor medan männen ligger något högre på 59 600 kronor i månaden före skatt. Kika på Sveriges Arkitekters lönestatistik för att få en mer detaljerad bild av löneläget. Siffrorna är hämtade från senaste statistiken från scb.se. Månadslönerna är baserade på belopp som betalas ut före skatt och är uppräknade till heltid.

Behöver jag gå en utbildning för att bli arkitekt och chefsarkitekt?

Ja, en utbildning är oftast ett krav för att du ska kunna konkurrera om ett ledigt jobb som arkitekt. Om du vill blir renodlad arkitekt eller landskapsarkitekt omfattar utbildningen 300 högskolepoäng, vilket motsvarar fem års heltidsstudier. En termins eller studieuppehåll under ett år för en längre praktikperiod är vanligt bland arkitektstudenter. Det är också många som väljer att åka på utbytesstudier i ett annat land under en period.

Tre tips till dig som vill arbeta som chefsarkitekt

Arbeta med ledarskapet. Det är viktigt att ha en närvaro och tydlighet och förstå organisationens affärsidé, säger Kennet Samuelsson, tidigare chefsarkitekt på Skandia. Ett andra tips blir att lära sig prioritera. Med utgångspunkt i den komplexa miljö som vi verkar i finns det hur mycket som helst att göra. Det gäller att inse vilka vägval man bör ta och var man bör lägga tid, styrning och djupare förankring. Det är helt nödvändigt. Sist men inte minst – säkerställ att arkitekturförmågan inte blir en stabsfunktion utan sker i samspel med utveckling och förvaltning.

Vilka egenskaper efterfrågas i jobbannonser för chefsarkitekter?

Det finns många lediga jobb på arbetsmarknaden just nu, därför kan det vara bra att veta vilka egenskaper just du behöver för att lyckas i rollen som chefsarkitekt. Några viktiga egenskaper som efterfrågas är att den sökande har engagemang och ett driv. Självklart är du noggrann med allt du tar dig för och jobbar strukturerat. Du håller dig uppdaterad med den nya tekniken och är analytisk med förmåga att både konceptualisera och konkretisera. En annan kompetens som är viktig är att du samarbetar väl med andra för att förstå alla parters perspektiv och hålla i engagemanget för samtliga i arbetslaget. 

Skapa jobbevakning

+ Skapa jobbevakning på denna sökning

Kostnadsfri bevakning. Du bestämmer själv hur ofta du vill bli uppdaterad med jobbförslag.