Lediga jobb Umeå

Just nu finns de 1286 lediga jobb Umeå som stämmer överens med din sökning.

Bevaka lediga jobb i Umeå

Anmäl dig på bevakningslistan här - så får du en notis så fort ett nytt ledigt jobb i Umeå publiceras som stämmer överens med din sökning.


Är det lätt att hitta lediga jobb i Umeå?

I Umeå har det under de senaste åren varit arbetsbrist. Behovet av att tillsätta lediga jobb har gjort att kommun och företag tvingats hitta nya kreativa lösningar för att locka fler att söka de lediga jobb som erbjuds här. Med kompetens, utbildning och engagemang har du goda möjligheter att hitta lediga jobb i staden och dess omnejd.

Som industristad erbjuder Umeå många lediga jobb och de största arbetsgivarna söker löpande ny personal till sina verksamheter. Det rika kulturlivet, de många uteserveringarna och de stora universiteten är alla aktörer som tillsammans har flera tusentals anställda. Oavsett om du är uppvuxen i närområdet och vill söka lediga jobb, eller om du är nyinflyttad och letar nya möjligheter, så är detta en bra stad att söka lediga bostäder eller jobb i.

Vilka är de största arbetsgivarna i Umeå?

Umeå Kommun är en av de största arbetsgivarna i länet med cirka 12.000 anställda inom över 400 olika yrken. De erbjuder flera intressanta arbetsmiljöer och utvecklingsmöjligheter. Verksamheten är bred och du kan hitta lediga jobb inom bland annat socialt arbete, industri, bygg, utbildning, ekonomi, administration, skola och sjukvård.

Region Västerbotten är en annan stor arbetsgivare med cirka 5.600 anställda, som förvaltar Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Förutom lediga jobb inom och hälso- och sjukvård, kan du även arbeta inom kollektivtrafiken, infrastruktur eller kultur inom Region Västerbotten.

Den största privata arbetsgivaren i Umeå är Volvo Lastvagnar Aktiebolag som har ca 1.325 anställda i sin verksamhet. Hos Volvo kan du söka lediga jobb inom exempelvis produktion, IT, marknadsföring och kommunikation. Om du är intresserad av att flytta till Umeå och söka lediga jobb, så är det en god idé att vända dig till dessa arbetsgivare för att se över möjligheten till anställning. 

Vilka lediga jobb kan man söka i Umeå?

På kommunens hemsida finns det lediga jobb att söka och du kan även skicka in en intresseanmälan om lediga jobb. Förutom lediga jobb inom bygg och anläggning, så finns det ibland lediga jobb inom exempelvis installation, drift, bygg- och anläggning, säkerhetsarbete och hälso- och sjukvård.

Umeå Universitet är en annan stor aktör i staden som erbjuder lediga jobb inom exempelvis utbildning, lokalvård, forskning och administration. Det läggs löpande ut information om lediga tjänster på universitetets hemsida för dig som vill arbeta med utbildning, administration eller undervisning.

Hur har Umeå historia påverkat jobbmöjligheterna idag?

I början på 1900-talet anlade man flertalet industrier i staden, främst träindustrier. Umeå träsliperi var stadens första större industri, som inledningsvis var arbetsplats för ett 60-tal personer. Vid 1920-talets början arbetade ungefär hälften av stadens industriarbetare i fabriken och med tiden utökades tillverkningen gradvis med fler slipverk. Sliperiet lades ner år 1954 och byggnaderna köptes upp av kommunen.

Under de senaste 50 åren har stadens näringsliv haft en kontinuerlig tillväxt, och Umeå är idag norra Sveriges ledande industristad med flera världsledande innovationer. Tillväxten beror mycket på etableringen av universitetet och de arbetsmöjligheter som skapats kring det och studenterna.

Vad är Umeå mest känt för?

Umeå kallas ofta för “Björkarnas stad” på grund av den stora mängd björkar som finns i området. Efter att alla gatuplanteringar försvann i den stora branden år 1888, gjorde stadens befolkning en stor insats för att de omtyckta björkstråken skulle återställas. Man hämtade ungplantor från stadens omgivningar som man planterade cirka 5 meter ifrån varandra. Med tiden har antalet björkar i centrala staden halverats, men de cirka 2.300 björkarna som finns i dagens Umeå är fortfarande imponerande och är ett av stadens främsta kännetecken.

Universiteten är en stolthet för stadens invånare, speciellt Umeå universitet som är norra Sveriges ledande universitet och ett av landets större bredduniversitet. Några kända personer med anknytning till universitetet är Emmanuelle Charpentier (gästprofessor vid MIMS och Nobelpristagare i kemi 2020), Frida Östberg (f.d fotbollsspelare i Svenska Damlandslaget) och Hanna Wekell (grundare och kommunikationschef på Ung Cancer).

Vilka utbildningar finns i Umeå?

Umeå universitet grundades år 1965 och ger idag jobb till över 4.700 anställda som sköter verksamheten och bistår de cirka 37.985 studenterna. Universitetet erbjuder fler än 150 program och över 1.800 fristående kurser. Vid universitet finns fyra fakulteter: Humanistisk fakultet, Medicinsk fakultet, Samhällsvetenskaplig fakultet och slutligen Teknisk-naturvetenskaplig fakultet.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är stadens andra universitet. Det är en statlig myndighet som ansvarar för utbildningar för bland annat jägmästare och det nytänkande programmet “Plant Biology for Sustainable Production”. Här finns även en unik utbildning inom musikalisk gestaltning som går i linje med stadens i övrigt musikaliska anda, med bland annat orkestrar, operor och musiksällskap.

Hur är det att bo i Umeå?

Umeå ligger i Västerbotten och är med sina 91.916 invånare Sveriges 13:e största stad. De många björkarna i staden bidrar till en vackert naturskön miljö, och agerar även som vindbromsare, luftrenare, klimatutjämnare och fuktighetsreglerare. Utöver björkarna finns drygt 60 andra trädarter i stadens välbesökta parker och naturreservat. Umeälven rinner genom staden och ger umeåborna tillgång till trevliga områden för promenader och friluftsliv.

Köpcentret Avion Shopping erbjuder ett stort utbud av ledande butikskedjor och lokala butiker på en och samma plats. Det finns ett stort intresse för hållbarhet och vintagemode i staden, vilket gör att dess second hand-butiker är välbesökta. Flera restauranger specialiserar sig på närproducerade råvaror, med norrländska så väl som internationella rätter på menyn.

Staden har även ett aktivt kulturliv och ett kreativt klimat med operahus, museer, konstgallerier, filmfestivaler, musik-, dans- och teatergrupper som lockar den kulturintresserade.

Är det lätt att hitta bostad i Umeå?

Den största fastighetsägaren i Umeå är Bostaden. Det är stadens kommunala bostadsföretag som förvaltar cirka 14.600 lägenheter och korridorsrum. De har 168 anställda som dagligen arbetar för hyresgästernas trygghet och trivsel. Några av de privata hyresvärdarna är bland annat Lerstenen, MOFAB, Umehem och Heimstaden som har bostäder i omtyckta områden såsom Tomtebo, Haga, Umedalen, och Mariedal.

Det snabbaste sättet att få ett förstahandskontrakt är att söka lediga bostäder hos hyresvärdar utan bostadskö. Du kan själv kontakta privata hyresvärdar och anmäla ditt intresse för nuvarande eller kommande lediga bostäder.

Du kan se och jämföra lediga jobb i Umeå här på Branschstegen. Vi samlar över 10.000+ lediga jobb inom bygg, industri, energi och infrastruktur på samma ställe.